вторник, 30 септември

Домашно кисело мляко с мляко от супера

АвторСъобщение
palenka
palenkaРегистриран на: 21.05.12Мнения: 12Град: София
Публикувана на 20.07.13 03:38
Заглавие: Домашно кисело мляко с мляко от супера
Цитат

Понеже попаднах на една стара подобна тема, в която отдавна никой не е влизал, само споделям личен опит от снощи, тъй като прочетох какво ли не в нея; че млякото трябвало да се вари най-малко 30 минути, че се правело със суха закваска и тн., явно градският начин на живот в някои отношения ни се е отразил недобре на всички

Споделено от колежката по форум, че пробвала с домашно, а станало водно - и какво, като е домашно? мислиш, че не му сипват вода ли?

Снощи подквасих "верея" 3% със закваска от кисело мляко "елена" - всичко от супера. затоплено пресно мляко литър и половина, даже не съм го и преварявала, нали е пастьоризирано. половин чаена чаша кисело мляко с една лъжичка сол (против уруки - бабина рецепта), допълних чашата с пресно и след това с бъркане я добавих в прясното топло мляко. После го завих, отворих го тая сутрин.

Станало е повече от чудесно: макар и не много гъсто, но е гладко като крем, няма грам отделена вода, и е адски вкусно, истинско кисело мляко.

maria
mariaРегистриран на: 03.01.10Мнения: 7Град: София
Публикувана на 20.07.13 10:33
Цитат

Мисля че Верея са една от марките, които не слагат вода.

cvetit
cvetitРегистриран на: 29.07.13Мнения: 3Град:
Публикувана на 29.07.13 10:11
Цитат

За мен всичките са не качрествени, не е ли домашно не е си работа!

palenka
palenkaРегистриран на: 21.05.12Мнения: 12Град: София
Публикувана на 29.07.13 01:15
Цитат

А да има някой идея от кое кисело мляко е най-добре да се вземе подкваса?
В някакъв сайт за качеството на млякото на нашия пазар прочетох, че Lactobacillus bulgaricus я имало само май в продуктите на Елби, и за това използвах Елена. С верея нищо не ставало (не смея и да пробвам, заквасвам си с моето мляко), а ако подквасиш с Активия - се получавало активия.

И още нещо: има ли значение %-ът масленост на прясното мляко за гъстотата на киселото?

Cvete_Cvete
Cvete_CveteРегистриран на: 31.07.13Мнения: 2Град:
Публикувана на 31.07.13 11:20
Цитат

Здравейте,от година вече квася само с Верея 2% и винаги се получава.Когато започнах и аз пробвах с няколко марки,но само това мляко даде отличен резултат.Най-важното е да се достигне идеалната температура-да е горещо,но да позволява да задържиш пръста си вътре повече от 5 секунди.На 1л.пр. мляко слагам по 100гр.закваска.При наливане в съда за квасене задължително минава през цедка-това е начина да стане гладко,като купеното.Кваси се завито на топло 3 часа.Дано да съм била полезна.

palenka
palenkaРегистриран на: 21.05.12Мнения: 12Град: София
Публикувана на 01.08.13 09:07
Цитат

И без да го минавам през цедка, с "верея" прясно става гладко като крем, наистина е много хубаво!

Искаш да кажеш, че гъстотата на подквасеното не зависи от това, дали прясното ще е с 3% или 2% масленост например?


Cvete_Cvete
Cvete_CveteРегистриран на: 31.07.13Мнения: 2Град:
Публикувана на 10.08.13 05:04
Цитат

Ами аз купувам домашно прясно мляко и не знам колко му е маслеността,но мисля,че има значение повече подквасата и температурата.

palenka
palenkaРегистриран на: 21.05.12Мнения: 12Град: София
Публикувана на 11.08.13 04:41
Цитат

Възможно е, до сега не съм пробвала с под 3% масленост.
Следващият път ще пробвам с 2% да видя има ли разлика.

Иначе с "Горна Малина" най ми хареса, а едно от най-евтините от тези, които пробвах до сега.