вторник, 1 септември

Домашно кисело мляко с мляко от супера

  • 20.07.13 03:38#1palenkapalenkaРегистрация: 21.05.12Град: СофияОтговори: 12Домашно кисело мляко с мляко от супераПонеже попаднах на една стара подобна тема, в която отдавна никой не е влизал, само споделям личен опит от снощи, тъй като прочетох какво ли не в нея; че млякото трябвало да се вари най-малко 30 минути, че се правело със суха закваска и тн., явно градският начин на живот в някои отношения ни се е отразил недобре на всички

    Споделено от колежката по форум, че пробвала с домашно, а станало водно - и какво, като е домашно? мислиш, че не му сипват вода ли?

    Снощи подквасих "верея" 3% със закваска от кисело мляко "елена" - всичко от супера. затоплено пресно мляко литър и половина, даже не съм го и преварявала, нали е пастьоризирано. половин чаена чаша кисело мляко с една лъжичка сол (против уруки - бабина рецепта), допълних чашата с пресно и след това с бъркане я добавих в прясното топло мляко. После го завих, отворих го тая сутрин.

    Станало е повече от чудесно: макар и не много гъсто, но е гладко като крем, няма грам отделена вода, и е адски вкусно, истинско кисело мляко.
    ОтговорОтговори с цитат
  • 20.07.13 10:33#2mariamariaРегистрация: 03.01.10Град: СофияОтговори: 7от: Домашно кисело мляко с мляко от супераМисля че Верея са една от марките, които не слагат вода. ОтговорОтговори с цитат
  • 29.07.13 10:11#3cvetitcvetitРегистрация: 29.07.13Град: -Отговори: 3от: Домашно кисело мляко с мляко от супераЗа мен всичките са не качрествени, не е ли домашно не е си работа!ОтговорОтговори с цитат
  • 29.07.13 01:15#4palenkapalenkaРегистрация: 21.05.12Град: СофияОтговори: 12от: Домашно кисело мляко с мляко от супераА да има някой идея от кое кисело мляко е най-добре да се вземе подкваса?
    В някакъв сайт за качеството на млякото на нашия пазар прочетох, че Lactobacillus bulgaricus я имало само май в продуктите на Елби, и за това използвах Елена. С верея нищо не ставало (не смея и да пробвам, заквасвам си с моето мляко), а ако подквасиш с Активия - се получавало активия.

    И още нещо: има ли значение %-ът масленост на прясното мляко за гъстотата на киселото?
    ОтговорОтговори с цитат
  • 31.07.13 11:20#5Cvete_CveteCvete_CveteРегистрация: 31.07.13Град: -Отговори: 2от: Домашно кисело мляко с мляко от супераЗдравейте,от година вече квася само с Верея 2% и винаги се получава.Когато започнах и аз пробвах с няколко марки,но само това мляко даде отличен резултат.Най-важното е да се достигне идеалната температура-да е горещо,но да позволява да задържиш пръста си вътре повече от 5 секунди.На 1л.пр. мляко слагам по 100гр.закваска.При наливане в съда за квасене задължително минава през цедка-това е начина да стане гладко,като купеното.Кваси се завито на топло 3 часа.Дано да съм била полезна.  ОтговорОтговори с цитат
  • 01.08.13 09:07#6palenkapalenkaРегистрация: 21.05.12Град: СофияОтговори: 12от: Домашно кисело мляко с мляко от супераИ без да го минавам през цедка, с "верея" прясно става гладко като крем, наистина е много хубаво!

    Искаш да кажеш, че гъстотата на подквасеното не зависи от това, дали прясното ще е с 3% или 2% масленост например?


    ОтговорОтговори с цитат
  • 10.08.13 05:04#7Cvete_CveteCvete_CveteРегистрация: 31.07.13Град: -Отговори: 2от: Домашно кисело мляко с мляко от супераАми аз купувам домашно прясно мляко и не знам колко му е маслеността,но мисля,че има значение повече подквасата и температурата.ОтговорОтговори с цитат
  • 11.08.13 04:41#8palenkapalenkaРегистрация: 21.05.12Град: СофияОтговори: 12от: Домашно кисело мляко с мляко от супераВъзможно е, до сега не съм пробвала с под 3% масленост.
    Следващият път ще пробвам с 2% да видя има ли разлика.

    Иначе с "Горна Малина" най ми хареса, а едно от най-евтините от тези, които пробвах до сега.

    ОтговорОтговори с цитат